torstai 30. maaliskuuta 2017

Dugges Black Currant

Dugges Black Currant 4.5%

Haaparannan tuonteja viimevuoden lopulta. Useampana iltana olen miettinyt kepeän mustaherukkaolusen nautiskelua, mutta jostakin kumman syystä olen aina päätynyt johonkin toiseen oluseen. Nyt lopulta rohkaistuin kokeilemaan mokomaa. Mustaherukka on tuonut oluseen omat odotuksensa (ja ennakkoluulonsa).

Olut kaatuu lasiin pirteän punaisena, mehumaisena. Sävy on marjaisa, mustaherukkainen ja mehumainen. Happamuutta on tuntuvasti. Jälkimaku on kuivakka. Naama vääntyy väkisinkin pieneen irvistykseen tätä nautiskellessa. Pirskahteleva. Kokonaisuus tuntuu olevan lähempänä mehua kuin olutta, mutta hapan marjaisuus toimii yllättävänkin kivasti. Harvemmin maitokauppavahvuista olutta on tullut nautiskeltua näin verkkaisesti. Ei tätä toiste kovin pian halua nautiskella, mutta jollakin kieroutueella tavalla pidin oluesta ja sen tarjoamasta happamuudesta. Aina pientä irvistelyä myöten.

Arvosana: 3+

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Sigtuna Winter IPA

Sigtuna Winter IPA 6.0%

Haaparannan tuonteja viime vuoden lopulta. Kevät alkaa olla jo sen verran pitkällä, että jääkaapista sopii alkaa tyhjentää viimeisiä talviaiheisia olusia, joita ei ole tarkoitettu kovin pitkään säilytykseen. Viime Haaparannan reissulta tarttui matkaan pari pulloa Sigtunaa. Aikaisemmin nauttimani panimon musta ipa oli kohdillaan ja samansuuntaisilla odotuksilla lähdettiin nauttimaan tätä talviaiheista ipaa. 

Olut kaatuu lasiin punertavan kuparisena. Keskikokoinen valkoinen vaahto laskeutuu nopeasti. Sävy on hedelmäinen ja humaloitu. Enemmän sitrushedelmää, mutta hieman myös trooppisempaa sävyä. Taustalla tuntuu makeampi, karamellinen maltaisuus. Suutuntuma on keskihapokas. Jälkimaku on katkeranpuoleinen. Ei ollenkaan hassumpi olunen. Humalointi ja maltainen runko ovat mukavasti balanssissa, mikä miellyttää. Muilta osin ei erityisen mieleenjäävä, mutta perushyvä, ok +.

Arvosana: 3+

lauantai 25. maaliskuuta 2017

Sonnisaari Molski

Sonnisaari Molski 5.3%

Perjantai-iltaan pyörähdin mutkan 45 Specialissa, missä Maj Karma veti vahvan keikan. Herra Ylpön karisma toimi mukavasti ja tunnelma klubilla pysyi korkealla koko keikan ajan. Keikkajuomana toimi luonnollisesti Aura, jota sopi särpiä kevyesti suoraan pullon suusta, jalan naputellessa ja pään nyökytellessä saman aikaisesti musiikin tahtiin. Keikan päälle ehti nautiskella vielä yhden, ennen illan viimeisiä busseja. Kävely Jumpruun, missä oli tarjolla muun muassa Sonnisaaren tuotoksia, mitä en ole aiemmin maistellut.

Toinen uusista tuttavuuksista, Molski kaatuu lasiin ruskeana. Pinnalle jää valkoinen vaahto. Sävy on pääasiassa paahteisen maltainen, mutta taustalla tuntuu hieman suklaisia sävyjä. Paahteisuus on vahvaa ja moinen vaikuttaa jopa hieman negatiivisesti juotavuuteen. Tämä vaikuttaa myös kokonaisuuteen, joka tuntuu hieman karkeahkolle. Pari viimeisintä Sonnisaarta ovat olleet mieleisiä, mutta tämä ei tahdo kolahtaa samalla lailla. Lasi tyhäksi ja bussia kohti.

Arvosana: 3-

Prykmestar Saazer Pils

Prykmestar Saazer Pils 5.7%

Alkon helmikuisen pienpanimokattauksen antia Vakka-Suomesta. Pienpanimoiden tämän vuoden kattaus piti sisällään vaikka ja minkälaista, suht vahvojakin olusia, mutta VASP:in Saazer pils kuulosti kaikessa yksinkertaisuudessaan toimivalle ja kiinnostavalle tapaukselle. Moisen ostin aikanaan ns. kevyempään nautiskeluun ja nytpä moinen sopi avata viikonloppusaunan yhteyteen.

Olut kaatuu lasiin kultaisena. Pinnalle jää runsas valkoinen vaahto. Sävy on sitruunainen ja ruohoinen, hieman  yrttinen, jostain syystä mieleeni tulee nokkonen. Tuntuma on hieman karvas. Katkeruutta tuntuu kevyesti, aina jälkimakua myöten. Kesän aromeja tuntuu runsaasti ja varsinkin lämmettyään, kesäniitty on yhä voimakkaammin oluesta syntyvä mielikuva. Virkistävä ja freesi. Päivä on ollut sen verran aurinkoinen, että kyllä se kesä sieltä tulee, olut kerrallaan.

Arvosana: 3½

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Maistila Mormuska

Maistila Mormuska 6.0%

Malmgårdin päälle sopi napata vielä toinen olunen. Päätin siirtyä kansalliselta olutrintamalta paikalliseen tuotteeseen ja Maistilaan, jolta oli hanassa tarjolla useampiakin olusia. Viimeksi Leskisessä käydessäni nautiskelin Olarin Panimon saisonia, joten kokeillaan nyt sitten paikallistakin saisonia, Mormuskaa.

Samean kultainen olut jättää pinnalleen tiiviin valkoisen vaahdon. Ensituntuma oluesta on trooppisen hedelmäinen ja hapan. Hedelmäisyydessä tuntuu passiohedelmää ja ananasta, mutta myös kuivakkaa greippisyyttä. Taustalla tuntuu hentoa mausteisuutta ja happamuutta. Olut on maukas, mutta happamuus ja kuivuus ovat sillä tasolla, että olut on yllättävänkin verkkaisesti nautiskeltavaa sorttia. Tämä saa oluen erottumaan muista viimeaikaisista saisoneista, tosin samalla pienessä lasillisessa on aivan tarpeeksi.

Arvosana: 3½

Malmgård Proto #13

Malmgård Proto #13 5.5%

Lauantai-iltapäivän käynti pitkästä aikaa Roosterin kellarissa. Kahvilan puoli oli lähes täynnä, mutta kellarissa oli vielä tilaa, joskin väki alkoi löytää sinnekin tiensä. Hanavalikoima miellytti, jonkin verran paikallista, paljon kansallista, mitä täydensi mukava kattaus ulkolaisia. Päätin lähteä liikkeelle kansallisella tasolla ja Malmgårdin tuoreimmalla protolla. Pidän Malmgårdin tyylistä tehdä laadukkaita ja vakiintuneita olusia, joita sitten täydennetään proto-sarjan "kokeiluilla". Näitä onkin sitten kiva kokeilla!

Olut kaatuu lasiin kuparisena. Pinnalle jää pieni vaahto. Ensisävy lupailee pehmeää ja fudgemaista, karamellista maltaisuutta, mutta taustalla tuntuu myös selkeästi havumetsäistä humalointia. Havumetsäisyys korostuu oluen lepäiltyä lasissa. Proton lasinalunen mainostelee "havuja perkele" ja kyllähän olut mäntyä(metsää) päin menee. Kokonaisuudessaan tyypillisen amberin karamellinen sävy täydennettynä havuisella twistillä. Havuisuus on ihan hauska, joskin hivenen karkeahko lisä, mikä ei tuo sellaista lisäarvoa, että tästä erityisesti pitäisin. Siitä huolimatta, olutta oli mukava maistella ja näin aion tehdä seuraavankin proton kohdalla.

Arvosana: 3


tiistai 14. maaliskuuta 2017

Sonnisaari Stout

Sonnisaari Stout 4.5%

Maitokauppavahvuista Sonnisaarta Limingantullin Prismasta. Kaupan oluthyllyn pääty oli varustettu kolmella erilaisella Sonnisaarella, kun Pils ja Stout olivat saaneet rinnalleen myös limenvihreällä etiketillä varustetun APA:n. Stoutin ehdin ostamaan jo joskus aikaisemmin, mutta nyt kun APA vaati oman jääkaappitilansa, oli stoutti nautiskeltava alta pois.

Musta olut jättää pinnalleen pienen vaalean beigen vaahdon, mikä kuitenkin laskeutuu verrattain nopeasti. Ensimmäisenä sävynä tuntuvat paahteisuus ja kuivuus. Sävy on pääasiassa paahteinen, mutta taustalla tuntuu myös hippusellinen kahvia, kenties myös lakritsaa. Suutuntuma on pehmeähkö. Jälkimaku on kuivakka ja katkeranpuoleinen. Kaikin puolin maukas ja kepeä maitokauppa-stoutti. Sonnisaaren vahvempi Aasi-stout on panimon parempaa puoliskoa, ja tämä 'pienempi velikin' toimii varsin mukavasti.

Arvosana: 3

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Olarin Panimo Area 21 Saison

Olarin Panimo Area 21 Saison 6.2%

Positiivisen Sonnisaaren olusen myötä pohdin hetken, että nautiskelisinko panimolta toisenkin tuotteen. Kahden hanatuotteen lisäksi, panimolla näkyi olevan tarjolla viisi (!) pullotuotetta, minkä joukossa oli Möly-öljy, mikä meni osaltani ohi, edellisellä kerralla Leskisessä asioidessani. Päätin kuitenkin jättää Lestardosista jääneen hyvän maun suuhun ja lähteä kokeilemaan toista, itselleni uutta panimoa. Olarin Panimolta oli keväiseen auringonpaisteeseen tarjolla saisonia. Johan sitä sopi lähteä kokeilemaan.

Haaleankeltainen olut jättää pinnalleen tiiviin valkoisen vaahdon. Sävy on pirtsakan hedelmäinen, sitrushedelmäinen, mutta myös banaaninen. Myös vehnäisyyttä ja kevyttä mausteisuutta. Tuntuma on hieman hapan, mutta ennen kaikkea kuiva, varsinkin jälkimaussa. Juotavuus on kohdillaan. Ei ihmeellinen, mutta ok puhtoinen ja maukas saison.

Arvosana: 3

Sonnisaari Lestardos

Sonnisaari Lestardos 6.0%

Lauantaipäivänä pieni pyörähdys Leskisessä. Kevät-aurinko paisteli mukavasti, joskaan ei vielä lämpimästi. Ajankohta oli varhainen. Kello oli tuskin vielä yhtäkään, mutta Leskinen oli jo lähestulkoon täysi. Ikkunapaikka vapautui kuitenkin sopivasti ja siihen sopi asettua olutta nautiskelemaan ja ihmisvilinää seurailemaan. Oluissa löytyi mukavasti, mutta olin jo päättänyt mennä Sonnisaaren tuoreimmalla, Lestardosilla, mikä on valmistettu Leskisen varttivuosisadan kunniaksi.

Oranssinkultainen olut jättää pinnalleen pienen vaahdon. Sävy on hedelmäinen, humaloitu ja karamellisen maltainen. Maltainen runko tasapainottaa humalointia sopivasti ja kokonaisuus tuntuu maltillisen tasapainoiselta. Suutuntuma on keskihapokas. Jälkimaku on kevyesti katkera. Olut on helposti juotava, mutta se miellyttää. Joskus aikanaan panimon ipoissa on ollut itselleni särähtäviä sävyjä, mutta tämä toimii hyvin ja aiheutti jopa pienimuotoista, hyväksyvää nyökyttelyä. Maukkain Sonnisaari pieneen toviin!

Arvosana: 3½


keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Iso-Kallan Panimo Bière de Garde

Iso-Kallan Panimo Bière de Garde 7.0%

Alkon pienpanimokattauksen sato jäi tänä vuonna osaltani hieman viime vuotta ohuemmaksi. Paljon oli tarjolla, mutta vähän tuli napattua. Yksi mukaan lähteneistä oli Iso-Kallan olunen, mikä oli tyylilajiltaan itselleni uusi. Bière de Garde kuulosti ainakin paperilla hienolta...

Olut kaatuu tumman punertavana. Pinnalle jää keskikokoinen vaahto, mikä laskeutuu nopeasti. Sävy on pääasiassa makeahkon maltainen, karamellinen ja kuivahedelmäinen, kenties rusinainen. Alkoholi tahtoo yrittää taustalta läpi. Suutuntuma on pehmeä ja matalahappoinen. Olut tuo vähän kaksijakoisia fiiliksiä. Tyylilaji on itselleni vieras, eikä olutta oikein osaa verrata mihinkään. Kyllähän tätä nautiskelee, ihan mielellääkin, mutta en suuna päänä lähde hakemaan toista pulloa.

Arvosana: 3